Formeds F-Manganium 2mg 60 porcji

17,01 

SKU: 1c91aa8a3453 Categories: ,

Description

Formeds F-Manganium 2mg 60 porcji

F-MANGANIUMilość porcji: 60Suplement diety F-MANGANIUM zawiera mangan (glukonian)oraz inulinę z korzenia cykorii w formie proszku.SKŁAD PRODUKTUPorcja dzienna 0,8 g zawiera:• Glukonian manganu- 16,8 mg,• w tym: mangan- 2 mg (100 %),• Inulina- 783 mg.Składniki: inulina (korzeń cykorii), mangan (glukonianmanganu).Zawartość opakowania netto: 48 g.Ilość porcji w opakowaniu: 60.SPOSÓB UŻYCIA1. Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.2. Dodać 200 ml wody lub innego napojui wymieszać.Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek.Spożyć 1 raz dziennie w trakcie posiłku. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.ŚRODKI OSTROŻNOŚCINie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może byćstosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może byćstosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek zeskładników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.DZIAŁANIEMangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga wochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kościoraz pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych.Mangan to pierwiastek, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Można go znaleźć w sporych ilościach w goździkach, płatkach owsianych, produktach zbożowych zpełnego ziarna (zwłaszcza w chlebie żytnim razowym), suchych nasionach roślin strączkowych(głownie fasoli białej). Znaczne jego ilości są w owocach morza, kaszy gryczanej, orzechachszczególniepiniowych, laskowych i włoskich oraz tofu. Z warzyw najwięcej manganu zawierają korzeńpietruszki, szpinak, jarmuż, kalafior i buraki, a z nasion i ziaren – ziarna słonecznika. Najbogatsze wmangan owoce to ananasy i morele, również te suszone. Ponadto mangan zawierają ryż brązowy,kakao, orzechy arachidowe, pestki dyni, gorzka czekolada, czarna i zielona herbata. Mangan jestdostępny w wielu różnych postaciach, w solach manganu (siarczan i glukonian) i chelatach manganu(asparaginian, pikolinian, fumaran, jabłczan, bursztynian, cytrynian, i amino chelat kwasu).Funkcje manganu:Mangan to bardzo ważny mikroelement, jego zawartość w naszym organizmie waha się między 10,a 20 mg. W największych ilościach można go znaleźć w wątrobie, mózgowiu, nerkach i trzustce.Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, a w połączeniu z wapniem ważny jest dla kobietz zespołem napięcia przedmiesiączkowego, na które działa łagodząco. Ponadto jest składnikiem wieluenzymów, które biorą udział w procesie prawidłowego trawienia i wchłaniania węglowodanów,tłuszczów i białek oraz przyswajania przez organizm biotyny (witamina B7) i witaminy C. Pierwiastekten przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, dbając o odpowiednimjego poziom można uchronić się przed osteoporozą. Ludzie z zapaleniem stawów mają zwykle niskiepoziomy SOD (przeciwutleniacz, który pomaga chronić stawy przed uszkodzeniem podczas stanuzapalnego). Niektórzy eksperci są zdania, że mangan może zwiększyć poziom SOD, ale nie mażadnego dowodu na to, że pomaga w leczeniu zapalenia stawów. Niektóre badania kliniczne sugerują,że u osób z reumatoidalnym zapaleniem kości i stawów mangan wraz z glukozaminą może zmniejszaćból. Mangan wywiera duży wpływ na poziom libido i sprawność seksualną, a także na płodność.Spełnia ważną rolę w produkcji tyroksyny, czyli nieaktywnej formy hormonów tarczycy. Jest równieżpierwiastkiem, który stanowi tarczę obronną organizmu przed wolnymi rodnikami oraz ułatwiawchłanianie i magazynowanie żelaza.Niedobór manganu może prowadzić do zaburzeń w tolerancji glukozy i metabolizmie cholesterolu.Występowanie jego niedoboru u kobiet w okresie ciąży może doprowadzić do uszkodzenia błędnikau płodu.Mangan:- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,- przyczynia się do utrzymania zdrowych kości,- pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych,- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.Wskazania do suplementacji manganu:- choroby układu kostnego,- choroby układu krążenia,- osłabiona siła mięśniowa,- osłabiona odporność,- problemy z płodnością,- u osób chcących poprawić, utrzymać funkcje umysłowe.

Formeds Minerały i witaminy

xxxxx

yyyyy